Please enable javascript in your browser to view this site!

VRAAG & ANTWOORD: ALLERHANDE - AUGUSTUS 2019

Aantekening 2019-08-03 090522.jpg

Wat is het beste? je SD card telkens in de camera formatteren of de bestanden wissen op de pc en slechts 1 a 2 x per jaar formatteren?

--

Wat zijn UHS-II geheugenkaartjes ?

--

Hey Jeffrey, kunnen we dit jaar ook eens kort iets meer horen over een beeldbank? Hoe dit werkt en kunnen niet-professionele fotografen daar ook aan deelnemen?

--

bij lichtmeting spot, is dit ook het punt waarop gefocust wordt of is dit het middenpunt van beeld ( schijnt verschillend te zijn volgens fototoestel)

--

Deze foto werd gemaakt tijdens een bewolkte dag.

• X-T3 met XF 16-55mm @ 34mm, iso 160, f2.8, 1/4000s

• het fototoestel stond op 1,5 meter van de grafsteen

• Godox AD200 op 1/1 achter de grafsteen (± 40 cm)

De bedoeling was om de grafsteen in silhouette te krijgen en dan zou ik met een Godox v860ii de voorkant hebben opgelicht. Het is mij echter niet gelukt om een silhouette te verkrijgen. Hoe had ik dit kunnen realiseren?

--

Hey Jeffrey, het lukt mij niet echt om een bloem te fotograferen met backlit image. hoe moet je dit praktisch doen en waar moet ik opletten?

--

Wat is en hoe gebruik je Macro-balg

--

waarom wordt totaal aantal foto’s in Lr niet vermeld in map waar originele beelden zich bevinden en ook niet het aantal per jaar?

--

Kleine vlekken (regendruppels) in lightroom tijdens de nabewerking verwijderen is makkelijk met de vlekken tool. Maar wat als er grote(re) kringen zichtbaar zijn in de foto. Hoe maskeer je de randen hiervan?

VRAAG & ANTWOORD: LIGHTROOM - Juli

titelQA_juli.jpg
 1. Wanneer je een foto in Lightroom wil gaan bewerken in Photoshop, verlies je aan resolutie: 240 i.p.v. de originele 300. Hoe kan je de resolutie van 300 alsnog behouden?

  Uiteraard door je foto onmiddellijk te openen in PS ...maar indien je al bewerkingen in LR gedaan hebt en je wil in PS nog xtra bewerkingen doen...

 2. Hallo Jeffrey, sinds een dik jaar werk ik met lightroom cc, via de creatieve cloud altijd met de meest recente versie. Ik werk met een recente laptop, speciaal aangekocht (volgens de richtlijnen van Adobe) voor dit doeleinde. Zeker recent en zwaar genoeg, met een degelijke grafische kaart.

  Bij de eerste installatie zag ik in het begin onmiddellijk alle bewerkingen in de bibmodule (importeren van nieuwe foto’s, vlaggen, kleurlabels, stapelen, ... ) ook op het scherm. Zoals het hoort, zoals het ook ging op de pc’s in de les. Ik kon onmiddellijk het resultaat zien van de handelingen.

  Sinds enkele maanden moet ik telkens het programma afsluiten en opnieuw opstarten om deze bewerkingen geregistreerd te zien. ‘Opgeslagen’ boeken (pagina’s) verdwijnen en werden blijkbaar toch niet opgeslagen.

 3. Kleine vlekken (regendruppels) in lightroom tijdens de nabewerking verwijderen is makkelijk met de vlekken tool. Maar wat als er grote(re) kringen zichtbaar zijn in de foto. Hoe maskeer je de randen hiervan?

 4. in LR staat aan de rechterkant 'profiel'...wat is dit? je kan dit veranderen? en voorbeeldjes zien? zag ook dat je die kan kopen, is dat zoiets als voorinstellingen? zag ook de term LUT profiles, wat is dit? dank je wel voor het antwoord alvast!

LIVE LIGHTROOM - Februari 2019

Knipsel0219.JPG

TETHERED SHOOTING

 • Fototoestellen die compatibel zijn met Lightroom [ link ]

 • Fujifilm: extra software is nodig om de camera aan LR te koppelen en die is te betalen [ link ]

 • Sony. Het is niet mogelijk om Sony en LR rechtstreeks te koppelen. Sony gebruikt eigen software [ link ]

Kan je de beelden (via Tethering) niet onmiddellijk aan LR koppelen. Dan kan je andere software gebruiken voor het tethered shooting en die beelden dan in LR bekijken.

Je kunt de gemaakte beelden, gemaakt via de ‘externe software’, snel in LR bekijken door een ‘Watch Folder’ aan te maken (Bestand > Automatisch importeren).

Meer info in de video


Systeemvereisten Lightroom [ link ]


Met onder andere nog deze vragen:

hoe maak je in Lightroom een selectie met een "negatief kenmerk" bvb "alle foto's die géén vlag of ster hebben".

--

Als ik mijn foto's op locatie upload naar mijn externe HS maak ik slimme voorvertoningen aan op mijn laptop om te kunnen verderwerken zonder de externe HS. Thuis exporteer ik de slimme voorververtoningen op mijn laptop naar de externe HS om daarna te exporteren naar mijn desktop.

1) Echter, soms worden niet alle bewerkingen mee geëxporteerd. Wat moet ik juist aanduiden om alle bewerkingen mee te nemen ?

2) Als ik dan op een later tijdstip (na de eerste export) verder werk met de slimme voorvertoningen op mijn laptop, moet ik dan weer de volledige cataloog exporteren naar mijn desktop of kan ik een selectie maken van de nieuw bewerkte foto's en die exporteren?

3) Als ik telkens de laatst bewerkte cataloog wil exporteren, gaat LR dan de vorige overschrijven of een nieuwe aanmaken ? Krijg ik dan de melding dat de foto's al in de cataloog aanwezig zijn ?

--

Ik wil deels bewerkte beelden meenemen nr. de klas om ze daar verder te bewerken. Moet ik dan exporteren als catalogus op een losse harde schijf? Ik wil ze dan later thuis helemaal verder afwerken. Kan dit? Wordt er elke keer ik dit moet doen ( beelden meenemen nr. klas)een nieuwe catalogus gemaakt?

--

Je hebt op al je foto's de copyright informatie. Hoe ga je dan tewerk als je bv foto's moet doorsturen voor een wedstrijdje waar geen enkele indicatie te zien mag zijn ivm copyright, persoonlijke info, telefoonnummer etc. Moet je dan een nieuwe preset aanmaken ? Bij exporteren is er geen mogelijkheid om copyright uit te schakelen.

--

kan ik in LR de ogen van een dier wat pittiger maken en kan men een gedeelte van een foto iets scherper maken zo ja Hoe moet dat?

--

Dag Jeffrey, ik ben net terug van het Bayerse Wald. Voor het eerst heb ik een WOW foto kunnen schieten ( persoonlijk gedacht natuurlijk ). Ik zou deze foto willen vergroten. Echter, er zitten 2 boomstammen , achter de wolven in de weg. Kan jij dat tonen hoe ik deze kan verwijderen, in je live uitzending woensdag ?

--

wat is op de Tone Curve van de Develop module het verschil tussen een punt op de curve naar boven of naar onder slepen, en een punt op de curve naar links of naar rechts slepen. Hoe maak je hierin de keuze ?

--

--

, ik zou me een nieuwe pc willen aanschaffen speciaal voor fotobewerking want mijn huidige laptop ondersteunt Lightroom niet. Aan welke vereisten moet die minimaal voldoen en wat heeft de voorkeur: desktop of laptop?

--

Zou er een verschil zijn in snelheid van opstarten, werken en wegschrijven als je de fotos op je PC zelf zet versus op een losse harde schijf ?

--

Hoe kan je in LR de achtergrond van een bewust onderbelichte foto de achtergrond zwarter maken zonder je onderwerp te veranderen van belichting

--

Welke instelling gebruik je het best voor het fotograferen van vogels met fuji XT2

--

Bij gebruik radiaal filter zie je soms ook de omtrekken van het radiaalfilter, hoe kan je dat vermijden ?

--

MetaData : hoe kan je een trefwoord geven op alle foto's in een mapje (als je dit vergeten bent bij de voorinstelling) ?

--

Kan je met een verloopfilter enkel het midden van je foto anders belichten, bv bij een zonsondergang. Als ik een verloopfilter trek is alles anders van licht


JEFF LIVE - JAAR 2 - Januari 2019

Knipsel11.JPG

In deze Live beantwoord ik onderstaande vragen

RAW Bestanden bekijken in Windows Verkenner

 • Kijk eerst of je de laatste RAW Codec bezit:

 • Lukt het niet, dan kan je een extra programma installeren [ link ]

RAW Bestanden in de Apple Finder bekijken

 • Dit is afhankelijk van de OS versie

Wat is het verschil tussen een Elektronische en Mechanische sluiter [ link ]

Hoelang gaat een SSD mee? [ link ]

SD kaartje naam wijzigen en behouden, in bepaalde camera blijft de naam van kaartje altijd behouden (wat ik nuttig vind, daar kaartje denkelijk best bij zelfde cameramerk worden gebruikt) en bij ander merk word die naam onmiddellijk terug gewist en NO NAME terug geplaatst) kan dit verholpen worden?

Gebruik ik een Image Tank?

Geheugenbanken gebruiken op het toestel (Custom Settings: C1/C2)

Externe schijf voor RAW en LR Catalogus: SSD of niet? En wat met de backups?

XQD sneller en veiliger dan SD?

Is de helderheid van de elektronische zoeker afhankelijk van de grootte van de sensor?

Ben ik fan van backups “in the cloud”?

Foto’s plaatsen op Instagram zonder telefoon [ met apple >> download PDF ] Met dank aan Jessie.

Configureer jouw miniatuurweergaven in LR


JEFF LIVE - JAAR 1 - Januari 2019

Knipsel10.JPG

In deze Live beantwoord ik volgende vragen:

 • Ondertussen hebben we al veel foto's genomen. Hoe slaan we die het best op en beveiligen we die : NAS - mobiele HD - cloud ? Hoe kan je best je backup en synchronisatie in Lightroom regelen ?

 • Ik heb geen ervaring met natuur of vogelfotografie. Af en toe eens een landschap. Ik shoot full frame en heb volgende lenzen; 16-35 F4; 24-70 F4, 50 mm F1,2. Wat denk je? Is dit ok? Ik heb geen tele’s.

 • Welk statief koop je het best voor natuurfotografie?

 • Als je op pad gaat en wil voorbereid zijn op het onverwachte, bijvoorbeeld een vos of zo die plots opduikt, welke instellingen gebruik je dan het best om in zoveel mogelijk omstandigheden een aanvaardbare foto te krijgen (want op het moment zelf heb je geen tijd om alles correct in te stellen, want tegen dan is het beestje al gaan lopen of vliegen...)?

 • Het aanbod voorzet filters is zeer uitgebreid. ND, gradueel filters of reversed, ... wat zijn de meestgebruikte filters in praktijk? Welke filters moeten er volgens jou in een start-pakket zitten, behalve de polarisatiefilter?

 • hoe zet je 2 of meerdere foto's naast elkaar in Photoshop? Dus aan elkaar als een panorama, maar zonder dat het een panorama is : om bvb een evolutie uit te beelden. Door gebruik te maken van lagen, OK, maar hoe maak je exact ruimte naast de 1e tot om de 2e te plaatsen ?

 • Voor het ontwikkelen van mijn foto’s in Lightroom heb ik verschillende presets staan. Ik gebruik deze geregeld en met de foto’s genomen met mijn Nikon gaf dit een goed resultaat. Als ik de presets toepas op mijn foto’s genomen met mijn fujifilm , krijg ik een groene kleurzweem over de volledige foto. Alvorens de presets toe te passen , ontwikkel ik wel de foto voor een groot deel zelf , breng ik ook een profiel aan e.d. , maar dat deed ik ook met mijn Nikon foto’s. Naar presets ga ik enkel om te zien of het nog beter kan …..

 • ik heb een Nikon D5500 en en Tamron 150-600.  Ik zou zeer graag een Nikon D500 kopen, omdat, zegt men, dit toestel het beste is (geen full frame) om vogels te fotograferen omwille v d snelle focus. Er is wel een probleem en dat is het gewicht. Dit toestel is nog 400gr zwaarder dan de 5500. Is de oplossing te werken met een monopod. (een statief heb ik, maar dat is niet altijd bruikbaar, zoals in een bootje of jeep).

 • Als je 2 stops moet overbelichten voor sneeuw dan wordt de sneeuw toch uitgevreten?

 • Hoe werken met verschillende catalogi in LR

 • hoe doe je panning van dieren?

 • wat mag er allemaal in de rugzak als je hem als handbagage mee op het vliegtuig neemt? Is er iets dat er ivm veiligheid niet mee in mag?

 • In lr bij importeren op standaard of 1:1? Wat is het beste?


VRAAG EN ANTWOORD 4

Knipsel6.JPG

In deze LIVE VAN 4 DECEMBER 2018

 • Ik neem back-up van raw foto’s, maar denkelijk moet ik ook back-up nemen van LR-cat, welke onderdelen zijn dit precies?

 • Hoe plaats ik foto’s op Instagram met de computer?

 • De prints komen niet overeen met wat ik op mijn scherm zie (LIGHTROOM > electronische proef)

 • Ik heb op een congres foto’s genomen van sprekers en deelnemers. Vond het al heel moeilijk om hier de juiste instellingen voor te vinden. Weinig licht, hoge iso, projectie van presentaties waar sprekers soms voor staan. Heb je tips voor verwerking hiervan in lightroom?

 • Welk videoprogramma gebruiken jullie en welk raad U eventueel aan voor amateur?

 • De Canon 24-70mm is te duur. Is Tamron of Sigma een goede optie?

 • Bij concertfotografie met sterk wisselend licht (draaiende spots) welke lichtmeting, centrum, spot,…?

 • Een ND opschroeffilter, een goed idee?

VRAAG EN ANTWOORD 3

Knipsel6.JPG

In deze LIVE

 • Wat met de autofocus van de nieuwe Z7 en hoe bevalt de Fuji?

 • Waarom stel ik mijn toestel in op Monochroom?

 • Gebruik ik ADL op Nikon?

 • Waar is de kat?

 • Hoe neem je scherpe foto’s van de maan?

 • Front en Back Focus problemen. Wat is het en hoe lossen we het op

 • LIGHTROOM: Hoe importeren uit een andere catalogus

 • LIGHTROOM: Een logo als watermerk

 • Wat met JPG’s? Heb je die nodig en waarom ik geen JPEG’s op mijn computer bewaar.

 • LIGHTROOM: Hoe schep ik orde in mijn bestanden en folders?